Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Κόλαση γένους θηλυκού

Συγκλονιστικά στοιχεία για τις συνθήκες κράτησης των γυναικών στα ανά τον κόσμο σωφρονιστικά ιδρύματα σκιαγραφούν ένα σκηνικό βασανιστηρίων, με σωματικές έρευνες στα όρια του βιασμού, κακοποιήσεις, ασφυκτικά γεμάτα κελιά, αλυσίδες και καταναγκασμό σε εργασία. Ερευνα της κυριακάτικης έκδοσης της βρετανικής εφημερίδας «Independent» σηματοδοτεί την πρώτη επέτειο από την υιοθέτηση νέων κανόνων διοίκησης των φυλακών από τα Ηνωμένα Εθνη. Δεινή η κατάσταση στις αναπτυσσόμενες χώρες, σοβαρά προβλήματα σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, με καταγγελίες και για την Ελλάδα.

Η Συμφωνία της Μπανγκόκ έθεσε νέους όρους για την επικοινωνία των κρατουμένων με τις οικογένειές τους, άλλαξε τα δεδομένα για την ιατρική φροντίδα και την ψυχολογική υποστήριξή τους και στις περισσότερες περιπτώσεις απαγόρευσε τη σωματική έρευνα. Ωστόσο οι αρχές που υιοθετήθηκαν την 21η Δεκεμβρίου του 2010 παραβιάζονται κατάφωρα, όπως δείχνουν στοιχεία από διάφορες χώρες.
Οι φυλακές της Θήβας
Εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσον αφορά την Ελλάδα, γίνεται ειδική μνεία στις γυναικείες φυλακές της Θήβας, για τις κακές συνθήκες των εγκαταστάσεων με την απολύτως βασική υποδομή και την επιλογή που προσφέρεται στις κρατούμενες μεταξύ κολπικής εξέτασης και λήψης καθαρτικού σε απομόνωση, σε περιπτώσεις έρευνας για ναρκωτικά, συνθήκες που οι κρατούμενες καταγγέλλουν ως βιασμό.
Στη Γαλλία, η σωματική έρευνα αποτελεί ρουτίνα, εξευτελιστικές στάσεις προς... διευκόλυνση της έρευνας καταγγέλλονται από τις κρατούμενες, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ελλείψεις στην ιατρική μέριμνα.
Σε Αγγλία και Ουαλία ο αριθμός των κρατουμένων αυξήθηκε από 1.800 το 1996 σε 4.100 σήμερα. Περισσότερες από τις μισές ήταν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, το 37% είχαν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας και μία στις τρεις είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.
Η κατάσταση στη Βόρεια Αμερική είναι εξίσου κακή. Στην Καλιφόρνια, για να τηρηθεί το ελάχιστο που προβλέπεται από το Σύνταγμα για τις συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στις φυλακές, πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των έγκλειστων γυναικών κατά 33.000 μέσα στην επόμενη διετία. Συνθήκες «χύτρας έτοιμης να εκραγεί» περιγράφουν κρατούμενες.
Στην Κίνα, καταγράφονται περιπτώσεις που οι φύλακες ενθάρρυναν τις κρατούμενες να δένονται μεταξύ τους και να παλεύουν. Στο Τουρκμενιστάν οι κρατούμενες ήταν δεμένες στα κρεβάτια τους την ώρα του τοκετού (πρακτική που θεωρείται νόμιμη και στις περισσότερες αμερικανικές Πολιτείες), ενώ δυο μέρες αργότερα επέστρεφαν στην αναγκαστική εργασία. Σε ρωσικές φυλακές, διοικητής τιμωρήθηκε για τον άγριο ξυλοδαρμό γυναικών κρατουμένων. Θύματα βιασμού φυλακίζονται στο Αφγανιστάν για εξωσυζυγικές σχέσεις.
Σε σωφρονιστικά καταστήματα από τη Ρωσία ώς τον Καναδά και από τη Γαλλία ώς την Αυστραλία καταγγέλλονται οι απαράδεκτες συνθήκες κράτησης, καθώς και οι σοβαρές ελλείψεις σε επίπεδο ιατρικής φροντίδας και ψυχολογικής υποστήριξης. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των γυναικείων φυλακών στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου τα κελιά διαθέτουν μία τουαλέτα, ένα νιπτήρα και ένα ντους και φιλοξενούν κατά κανόνα περισσότερα από 40 άτομα. «Οι κρατούμενες μπορεί να σκοτωθούν μεταξύ τους, προτού καν τις ξεκλειδώσουν», καταγγέλλει πρώην έγκλειστη για 12 χρόνια σε νοτιοαφρικανική φυλακή, αναφέροντας επίσης ότι τα κελιά έμεναν πολύ συχνά, χωρίς νερό, για ολόκληρα 48ωρα. Πολυήμερες ελλείψεις νερού καταγράφονται σε πολλές φυλακές όλων των αφρικανικών χωρών.
Συχνές οι αυτοκτονίες
Περισσότερες από 500 χιλιάδες γυναίκες βρίσκονται σήμερα σε φυλακές ανά τον κόσμο. Εκεί, αυτοκτονίες και απόπειρες είναι πολύ συχνότερες σε σχέση με τις ανδρικές φυλακές. Ωστόσο, πολύ λιγότερες γυναίκες κρατούνται για βίαια εγκλήματα, στην πλειονότητά τους είναι μητέρες και πολλές είναι εθισμένες σε ουσίες ή θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΕΡΓΟ ΠΕΙΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΒΔΙΚΟ‏ 11/12

Ο Παναγιώτης Αβδίκος μεταφέρθηκε χθες μετά από σύσταση των γιατρών του νοσκομείου του Κορυδαλλού και λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του εσπευσμένα στο '' Αττικόν'' νοσοκομείο, σιδεροδέσμιος πισθάγκωνα και σερνόμενος από πέντε ανθρωποφύλακες.
Η μεταχείρηση που του επιφύλαξαν-από την ώρα που τον πήραν από τον Κορυδαλλό -ήταν ανάλογη της εγκληματικής φύσης του συστήματος που υπηρετούν, αφού στο πρόσωπο του ανήμπορου Παναγιώτη έβγαλαν όλα τα σαδιστικά τους ένστικτα
Ως πιστοί υπηρέτες των εντολοδόχων τους, στην προσπάθεια να τον εξαναγκάσουν να υπογράψει ότι δέχεται ορούς - που σημαίνει ότι σταματάει ο ίδιος την απεργία- άρχισαν να τον προπηλακίζουν και να τον απειλούν, εξαντλώντας πάνω του όλη την βαρβαρότητα που τους διακατέχει.
Η γιατρός που εφημέρευε και εκτίμησε κατ΄αρχάς ότι ο κρατούμενος χρειάζεται εισαγωγή και νοσηλεία στο νοσοκομείο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το επικίνδυνο της κατάστασης, σε λίγο και μετά της εκβιαστικές απειλές των ανθρωποφυλάκων και προς την ίδια, άλλαξε γνώμη και ενέδωσε να μπει ένας ορός -με την συγκατάθεση του Πάνου- στον θάλαμο ''βραχείας νοσηλείας'' και να επιστρέψει στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού..
Ο Πάνος, παρ΄όλη την ταλαιπωρία του και με αγωνιστική διάθεση δεν δέχτηκε να υπογράψει και έτσι επέστρεψε στον Κορυδαλλό με σάκχαρο 21 και πίεση 5 με 7.
Το σχέδιο που ορίζει την φυσική εξόντωση του Παναγιώτη, μέσα από τερτίπια, είναι πιά ορατό.Θέλουν να τον οδηγήσουν  στον θάνατο με τέτοιο τρόπο,έτσι ώστε να φανεί ότι η ευθύνη είναι δικιά του, καταργώντας στην ουσία το τεκμήριο της αθωότητας που ο ίδιος ο περιβόητος ''νομικός πολιτισμός'' τους ορίζει.
Να τον θυσιάσουν στο όνομα της δικιάς τους ''δικαιοσύνης''που απαξιώνει και περιφρονεί όχι μόνο κάθε έννοια δικαίου, αλλά ακόμα και την ίδια την ζωή.
Η ''εγκληματική ιδέα'' του Παναγιώτη Αβδίκου να αγωνιστεί με την ίδια του την ζωή, προκειμένου να καταγγείλει την αστυνομική πλεκτάνη σε βάρος του,έχει απ΄ότι φαίνεται το δικό της τίμημα - σύμφωνα με τους κανόνες της αστικής δικαιοσύνης- και τιμωρείται με εξόντωση.
Το πάθος όμως του Παναγιώτη για την λευτεριά,όχι μόνο δεν κάμπτεται αλλά απεναντίας ατσαλώνεται κάθε μέρα που περνάει μέσα στο κολαστήριο του Κορυδαλλού.

ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΥΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΑΝΕ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

βιντεο απο την συγκεντρωση για τον Παναγιωτη Αβδικο




Το κλίμα έξω από τον Κορυδαλλό, όταν φτάσαμε εκεί, θύμιζε εμπόλεμη ζώνη: παντού ασφαλίτες, βαθμοφόροι, κλούβα με Ματατζήδες, ΔΙΑΣ να περιφέρονται παντού, μπλόκα σε όλα τα στενά.

Εν τω μεταξύ, γύρω στα 5 άτομα κινδυνεύσαμε άμεσα να συλληφθούμε, όταν ένας Ματατζής έκρινε προκλητικό το κοίταγμα ενός συντρόφου... Καταφέραμε, όμως, δυναμικά να φτάσουμε μέχρι το νοσοκομείο του Κορυδαλλού και να δώσουμε την συμπαράστασή μας στον δίκαιο αγώνα του Παναγιώτη για λευτεριά.

Η ανταπόκριση μέσα από την φυλακή ήταν άμεση και δυναμική. Καταφέραμε να μας μιλήσει και ο Παναγιώτης, ο οποίος έδειξε αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι να δικαιωθεί.

Στη συνέχεια πήγαμε και στις γυναικείες φυλακές σε συμπαράσταση στη Στέλλα Αντωνίου.

Τώρα, όσον αφορά την κατάσταση υγείας του Παναγιώτη, τα πράγματα δυσκολεύουν μέρα με την μέρα... Απ΄ό,τι μου είπε σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε, τον κάλεσε η εισαγγελέας φυλακών και του είπε ότι θα του βάλουν με το ''ζόρι'' ορό για να τελειώνουν μαζί του. Ο Παναγιώτης της απάντησε, ότι στα χέρια τους θα πέσει μόνο αν βρεθεί σε κώμα και ότι σκέφτεται να κόψει και το νερό. Άλλωστε μια μέρα πριν την διαμαρτυρία, σκόπευαν να τον γυρίσουν σε κελί, αφού εντέχνως είχαν διαδόσει ότι ο Παναγιώτης σταμάτησε την απεργία πείνας. Η αντίδραση, μετά από ενημέρωση που μας έκανε ο Παναγιώτης ήταν άμεση: μιλήσαμε με την διευθύντρια του νοσοκομείου και την εγκαλέσαμε ότι σε περίπτωση που πάθει κάτι ο κρατούμενος, η ευθύνη θα είναι και δικιά της. Αυτή προσπάθησε να τα ρίξει στον γιατρό (άλλωστε πρόκειται για ες-ες) το αποτέλεσμα, πάντως, ήταν ότι η μεταφορά σε κελί αποφεύχθηκε.

Εν ολίγοις, η υγεία του Παναγιώτη έχει ήδη υποστεί ανήκεστες βλάβες και ανά πάσα στιγμή μπορεί να πέσει σε κώμα, αφού και τα επίπεδα σακχάρου είναι πολύ χαμηλά, αλλά και το γεγονός ότι κάνει κατακράτηση υγρών (και εξ αιτίας αυτού δεν μπορεί να περπατήσει) δείχνουν το επικίνδυνο της κατάστασης.

Εντός ολίγων ημερών θα υπάρξει βίντεο και φωτογραφίες από την κινητοποίηση αυτή στο Κορυδαλλό.
Ο αγώνας που δίνει ο Παναγιώτης Αβδίκος για την ζωή, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία μας θέλει όλους/ες συμπαραστάτες. Δεν πρέπει να τον εγκαταλείψουμε σ' αυτήν τη δύσκολη στιγμή, από την αλληλεγγύη μας θα πάρει την δύναμη να παλέψει μέχρι την τελική νίκη.

Κανένας μόνος του μέσα στα κελιά.

Η θέληση μας για αποτελεσματική αλληλεγγύη στην υπεράσπιση του Ανθρώπου, δεν οπισθοχωρεί μπρος σε κανέναν, δεν διαπραγματεύεται, δεν κάμπτεται.